5 moduri prin care să dezvolți copiilor gândirea pozitivă

CUM SĂ ÎMBUNĂTĂȚEȘTI G NDIREA POZITIVĂ A COPIILOR:

Chiar dacă emoțiile negative sunt la fel de valide și normale precum cele pozitive, în calitate de părinți ne place să-i vedem pe copiii noștri dezvoltând mai degrabă o gândire pozitivă decât opusul ei.

Cu toate acestea, este firesc ca, în calitate de ființe umane, să ne concentrăm asupra negativului. Nu eu o spun, ci știința. Și lucrurile nu sunt diferite în ceea ce-i privește pe copii.

De aceea, consider că este deosebit de important să învățăm cum să le îmbunătățim copiilor gândirea pozitivă deoarece, da, la fel ca orice altceva, și această abilitate poate fi învățată.

Putem învăța să gândim pozitiv!

ÎN PRIMUL RÂND, GÂNDURILE NEGATIVE SUNT UN LUCRU RĂU?

Ei bine, teoretic, nu. Ele fac parte din natura noastră, știi tu, aceea de „a fi om”. Cu toate acestea, accentul pus pe partea negativă a experiențelor noastre atrage după sine efecte secundare grave, pe lângă faptul că ne diminuează pofta de viață și că ne distruge zilele. Motiv pentru care, personal, mi-aș fi dorit să fi știut pe când eram copil cel puțin câteva tehnici, astfel încât să pot atrage mai multe gânduri pozitive.

Asta nu înseamnă că trebuie să ne străduim să fim fericiți non-stop, să zâmbim tot timpul și să respingem orice gând negativ – nici acest lucru nu este sănătos. Dimpotrivă – copiii ar trebui să cunoască și să experimenteze ambele părți. Secretul stă în echilibru, aș spune eu.

Nu voi uita niciodată reacția fiicei mele într-o zi de Crăciun, după ce și-a deschis toate cadourile: „Dar Moș Crăciun a uitat de slime-ul meu!” mi-a spus, vizibil dezamăgită. Știu că, având abilitățile de a naviga prin astfel de emoții, va deveni un adult echilibrat și conștient de sine.

Acestea fiind spuse, iată cum putem să îmbunătățim gândirea pozitivă a copiilor, folosind cinci tehnici ușoare.

1. CREEAZĂ UN MEDIU FERICIT

Nu mă refer în primul rând la mobilier sau la decorul casei. Deși, da, dacă ai avea o fereastă imensă cu fața spre ocean, sigur NU v-ar dăuna. 

Ci, mai degrabă mă refer la a face din casa ta un loc cu un climat pozitiv, cu multe momente vesele împărtășite în familie: mângâierile de la culcare, sărutările și îmbrățișările de „bună dimineața”, jocurile de societate de duminică după-amiază. Practic, fă din casa ta un loc fericit – nu există nicio rețetă secretă pentru asta. Fă ceea ce te face fericit pe tine și pe cei dragi.

Pentru noi înseamnă să citim povești amuzante, să ne jucăm mima și de-a v-ați ascunselea, jocuri amuzante, să inventăm povești cu aceste cartonașe de născocit povești, să dansăm liber și multe altele. Practic, orice te ajută să ai o relație deschisă, ancorată în prezent și, cel mai important, ceea ce vă face să râdeți atât de tare încât vă dor burțile.

Râsul este cel mai bun medicament, așa se spune. Nu este de mirare așadar că s-a dovedit faptul că râsul reduce anxietatea, îmbunătățește stima de sine și optimismul și că, de fapt, este unul dintre cele mai bune mecanisme ale oricărei persoane de a depăși momentele dificile.

2. FĂ VOLUNTARIAT ȘI AJUTĂ-I PE ALȚII

Bunătatea este una dintre cele mai importante valori pe care copiii noștri o pot învăța. Îi putem încuraja să se ofere voluntari și să ajute alte persoane, bucurându-se în același timp la rândul lor de beneficiile voluntariatului.

Nouă ne place mult, pe lângă că este foarte util și un moment distractiv, să facem loc pentru alte jucării și haine. Este un moment minunat să-mi învăț fetița despre bunătate și empatie. Ea își împarte cu drag și cu nerăbdare lucrurile cu alți copii mai puțin norocoși și îi ducem împreună jucăriile și hainele selectate pentru donat magazinelor de caritate din zona noastră.

Și, de cele mai multe ori, copiii nu trebuie să renunțe la lucruri mari. Uneori s-ar putea să le fie greu să o facă. Dar își pot oferi locul în autobuz sau la coadă, cuiva care ar putea avea mai multă nevoie – și aceasta este o modalitate excelentă de a semăna altruismul.

Ajutorarea altora ne face pe toți fericiți și, potrivit sociologilor, este de fapt o modalitate puternică de promovare a optimismului și a gândirii pozitive. În plus, cel mai adesea, nu te costă nimic.

3. LAUDĂ-I ÎNTR-UN MOD INTELIGENT

Ai fi surprins să afli că lauda are propriul „manual de utilizare”. Când ne complimentăm copiii pentru ceva ce au făcut, este important să fim specifici.

Într-o zi, Ilinca, fiica mea în vârstă de 4 ani, a venit la mine cu un zâmbet mare pe față:

„- Uite, mami, îți place desenul meu?”, m-a întrebat. 

M-am uitat pe hârtie și am văzut… ei bine, o mâzgâlitură: un cerc cu două puncte și patru linii pornind din el, care arătau ca niște picioare de păianjen subțirel. Ca să fiu sinceră, nu mi-a plăcut. 

Și dacă aș fi spus: „Uau, ce treabă excelentă ai făcut aici!”, m-aș fi făcut singură atât mincinoasă, cât și lipsită de respect față de ea. 

Iată ce am făcut în schimb: am descris ceea ce am văzut. Simplu. Și apoi am întrebat: „Ce este?”. Și ea a răspuns, foarte dezinvoltă: „Asta ești TU, mami. Uite, ăsta este părul și picioarele tale și mâinile în aer, aplaudând!”

Oh, uau! Nu aș fi aflat asta niciodată dacă aș fi spus doar: „Ce treabă minunată ai făcut!”

Când ești specific și când lauzi efortul în loc de rezultat, îl ajuți pe copilul tău să-și construiască încrederea în sine și, mai mult decât atât, îl înveți o lecție valoroasă despre celebrarea propriilor realizări. În plus, cu timpul, va deveni mai conștient de sine și va ști el însuși când să-și depășească propriile limite.

4. CUM SĂ ÎMBUNĂTĂȚEȘTI GÂNDIREA POZITIVĂ A COPIILOR: DESCOPERĂ LUMINIȚA DE LA CAPĂTUL TUNELULUI

De-a lungul anilor, având propria-mi afacere, am învățat că fiecare situație dificilă are o soluție. Am învățat să devin creativă de fiecare dată când viața mi-a oferit… lămâi. Deci, în loc să mă plâng, am devenit curioasă și mă întrebam: „Hmm, ce încearcă să mă învețe această experiență? Cum pot face mai bine data viitoare?”. Am învățat această lecție de nenumărate ori, atât de des de fapt, încât acum o aplic la aproape fiecare încercare de care mă lovesc.

La fel este și cu copiii noștri. Învățându-i să găsească binele în fiecare situație, cu siguranță își vor îmbunătăți gândirea pozitivă.

De pildă, poți aplica asta de fiecare dată când îl trimiți pe micuțul tău să-și facă ordine în cameră și se plânge: „Este atât de plictisitor! De ce trebuie să o fac mereu?”. Când privim partea pozitivă a lucrurilor, chiar și o astfel de activitate plictisitoare are avantajele sale, nu?

Știi că, punând jucăriile la locul lor, rămâne mult spațiu pentru toate celelalte jocuri distractive pe care le puteți juca în familie. Sau că acest lucru îl va învăța pe copil să fie responsabil și organizat pe termen lung. Asigură-te că el înțelege ce avantaje are activitatea respectivă. Și astfel, în timp, el va fi capabil să recunoască partea pozitivă a lucrurilor, în orice i s-ar întâmpla.

Asta se explică destul de simplu, de fapt. Se numește neuroplasticitate și, practic, înseamnă că minunatul nostru creier poate fi „modelat”.

„După cum spun oamenii de știință, creierul este plastic sau modelabil. Da, arhitectura fizică a creierului se schimbă în funcție de ceea ce ni se întâmplă. ”

Daniel J. Siegel în No Drama Discipline: The Whole Brain Way to Calm the Haos and Hurture Your Child’s Developing Mind

Există o veche zicală care spune: „Neuronii care trag împreună, se conectează”. Sau mai simplu spus: cu cât practici un lucru mai mult, cu atât devii mai bun.

Când copilul tău își antrenează creierul să caute pozitivul chiar și în cele mai sumbre situații, el va continua să facă acest lucru și la maturitate. Și aceasta este într-adevăr o abilitate extraordinară!

5. EVITĂ SĂ SPUI „NU”

O relație sănătoasă și puternică părinte-copil are nevoie de granițe, nu de „dacă…”, „și…” sau „dar…”. Cu toate acestea, cunoașterea diferenței dintre când să spui „nu” la ceva și când să spui „da”, este importantă când vine vorba de îmbunătățirea gândirii pozitive a copiilor.

Aici, trebuie să recunosc că, pe când fiica mea era mică, înainte să împlinească 3 ani, obișnuiam să spun „Nu” destul de des. Eram speriată practic de… orice.

Gandire pozitiva la copii
De fiecare dată când le negăm ceva copiilor noștri, ar trebui să le spunem motivul din spatele refuzului.

O relație părinte-copil sănătoasă și puternică are nevoie de limite, fără nicio îndoială. Cu toate acestea, cunoașterea diferenței dintre când să-i refuzi ceva și când să spui „da”, este importantă când vine vorba de îmbunătățirea gândirii pozitive a copiilor.

Aici, trebuie să recunosc că, pe când fiica mea era mică, înainte să împlinească 3 ani, obișnuiam să spun „Nu” destul de des. Eram speriată practic de… orice.

NU pune mâna pe pantofiorii noroioși!

NU te urca pe scaun (pentru a ajunge la o jucărie de pe un raft mai înalt)!

NU alerga prea tare!

NU molfăi cartea!

Dar am aflat de-a lungul timpului, după o documentare serioasă și din experiența mea personală, că un „NU” ar trebui spus cu fermitate atunci când există un pericol absolut. De exemplu, folosesc un ferm „NU atinge aragazul când este fierbinte!” sau „NU lua furculița sau cuțitul de pe tejghea!”. Acest NU înseamnă că o acțiune specifică este strict interzisă. Copilul nu are voie să facă acel lucru sub nicio formă.

Desigur, îl ajutăm pe copil să și înțeleagă că există un motiv întemeiat pentru acest NU și îi explicăm consecințele.

În schimb, dacă el cere o plimbare în parc și răspunsul nostru vine pe pilot automat: „Nu”… ei bine, atunci îi datorăm o explicație.

Și este interesant să vezi ce se întâmplă exact cu creierul copilului tău când aude „Nu” tot timpul. Dr. Dan Siegel, pe care l-am citat mai devreme, ne spune conform Mindful.org că un copil cu multe răspunsuri de „Da” în creier (”yes brain”) este mai predispus să abordeze viața într-un mod pozitiv, în timp ce, atunci când spunem în mod constant „Nu”, „dezvoltarea copilului devine limitată deoarece el nu este deschis la a învăța ceva nou și la a avea noi conexiuni cu ceilalți.”

Există nenumărate modalități de a înlocui NU cu alte formulări. De exemplu:

* Nu ne putem juca acum! -> Ce-ar fi să ne facem un plan pentru a ne juca mai târziu, după…

* Nu-i spune asta prietenului tău! -> Folosim cuvinte amabile când vorbim cu prietenii noștri.

* Nu-ți voi cumpăra această jucărie! -> Hai să-ți spun ceva: poți face o listă cu jucăriile pe care ți le dorești și, data viitoare când venim la cumpărături, vom cumpăra primele jucării trecute pe listă. Ce spui?

* Nu fi trist! / Nu plânge acum! -> Oh, văd că te întristezi! Este ok. Îmi poți spune care este problema?

Acestea sunt cinci modalități de a-i dezvolta gândirea pozitivă copilului tău, ajutându-l să devină curios, stabil și sincer cu sine însuși, oferindu-i în același timp instrumentele necesare ca el să facă față dezamăgirilor vieții și să evolueze chiar și când trece prin greutăți.

Este un proces continuu, noi, oamenii, învățăm și ne adaptăm constant. Devenim ființe umane mai bune prin a fi părinții lor, nu-i așa?

Ce alte modalități ai mai încercat?

Până data viitoare,

P.S.: haide și în comunitatea mamelor care citesc cărți pentru oameni mari și mici, unde învățăm să ne îmbunătățim relația cu puii noștri cu ajutorul poveștilor <3

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

[]