Ce cărți pentru copii sunt cu adevărat valoroase?

Cartea Winnie the Pooh

De când am devenit mamă, m-am întrebat constant ce cărți pentru copii să aleg, ca să am certitudinea că fac alegerea potrivită. I-am citit copilei mele încă de când era cât un bob de mazăre în burtică și nu peste multă vreme am început să disting cărțile „bune” de cele nu foarte reușite.

Voi împărți cu tine tot ce am descoperit cu timpul, așa încât să știi de ce să ții cont atunci când cumperi cărți pentru copii. Următoarea dată când te vei aventura într-o librărie, fie chiar și online, vei ști exact care dintre cărți sunt valoroase.

1. Cărțile pentru copii educă

Aspectul educativ al cărților este, în opinia mea, foarte important atunci când cumperi una pentru copilul tău. Să ții cont de aspectul acesta în special când copilul tău chiar are nevoie – de pildă, când învață primele cuvinte sau face primii pași spre citire. N-am să uit niciodată primul cuvânt al fetiței mele, care n-a fost „mama”. L-a învățat dintr-o carte minunată de la editura Usborne; și-a îndreptat mâinile micuțe spre o buburuză dintr-o imagine și a repetat cuvântul cu vocea ei dulce, subțirică. „Bubu”, așa i-a zis gărgăriței. Eram în al nouălea cer! (Noi avem o colecție mărișoară de cărți Usborne, le recomand din suflet mai ales pentru bebeluși și toddleri – calitatea tiparului este excepțională și ilustrațiile sunt mari, colorate și atrăgătoare – exact ce îți trebuie la vârsta asta. Găsești pe Colorazon.ro foarte multe, este proiectul unei prietene dragi, o mamă antreprenor curajoasă tare).

Când vine vorba de limbaj, cărțile sunt un vehicul extraordinar! Îi expun pe cei mici la o mare varietate de cuvinte și construcții gramaticale și facilitează construirea de conexiuni între litere și cuvinte rostite – așa se face că îi ajută să facă primii pași spre citire. 

Pe de altă parte, un alt aspect al cărților, foarte, foarte important, este că îi ajută pe prichindei să se raporteze la împrejurimi. Copiii strâng informații din cărți și le aplică în contexte din lumea reală. Este un mod fantastic pentru ca mințile lor flămânde după informații să dea un sens lumii. Un studiu publicat de ”Frontiers in Psychology” vorbește mai în amănunt despre aspectul educativ al cărților.

”Un obiectiv educațional al interacțiunii oferite de cărți este ca micuții să construiască o bază de cunoștințe generale pe care să le învețe și să le transpună apoi din cărți, în situații de zi cu zi.”

2. Ilustrațiile sunt extrem de importante

Atunci când alegi o carte pentru copii, gândește-te la imagini și text ca la un întreg. E ca și cum ai avea la îndemână o vrajă care n-ar funcționa dacă cele două ingrediente n-ar fi în armonie. Riști să îți transformi prichindelul într-o broscuță în loc de un cititor plin de farmec. Nimeni nu vrea asta!

Am observat că ilustrațiile „comerciale” par să fie preferatele celor mai mulți părinți. Frumoase, însă lipsite de esență. Cred din suflet că imaginile sunt la fel de importante ca textul. Că legătura dintre cuvinte și culori este atât de puternică, încât au puterea să facă un vulcan să erupă ori să trimită în aer o casă legată de baloane.

Interesant este și că micuții, în special la vârste fragede, nu se gândesc la personaje ca fiind inventate. Ele sunt, pur și simplu. Gruffalo este la fel de real ca pisica vecinului. Și, vorba zicalei, „o imagine valorează cât 1000 de cuvinte” – unele ilustrații vorbesc de la sine. De asta, uneori, îți surprinzi copilul sărind peste pagini doar ca să ajungă la imaginea ACEEA care îi place mult, acolo unde povestea își atinge punctul culminant.

Poate că nu știe să citească, dar cu siguranță știe să „citească” o imagine minunată.

Așa că ai grijă să alegi cărți ilustrate cu grijă, cu dragoste. Am alcătuit o listă cu ilustrații dintre preferatele mele, o poți răsfoi aici:

10 Ilustrații magice pentru copiii mofturoși la citit

3. Au efect terapeutic

Ce cărți pentru copii sunt cu adevărat valoroase? Am învățat că una dintre trăsăturile cele mai deosebite a unei cărți este puterea ei de a vindeca, de a ajuta. Da, poveștile vindecă (chiar am pornit o campanie de strângere de fonduri recent cu scopul de a crea astfel de povești pentru copii și părinți care trec prin dificultăți). Cuvintele au puterea de a aduce liniște, sunt un remediu universal împotriva plictiselii, tristeții, furiei, urii, bullying-ului și în principiu pot ajuta în orice altă problemă de suflet sau gânduri care există.

O carte valoroasă nu doar că are puterea de a educa, dar are și puterea de a ajuta. O astfel de carte îi poate ajuta pe copii să înțeleagă mai bine unele încercări prin care trec, să depășească traume și situații care ar fi altfel greu de dus.

Psihologii folosesc poveștile ca să trateze depresia, de pildă, și nu numai, atât la copii, cât și la adulți. Simbolurile folosite în povești sunt extrem de convingătoare și lucrează la un nivel foarte profund al subconștientului. Putem, de pildă, să plantăm o sămânță de bunătate, citind o poveste terapeutică.

Le putem explica micuților de ce se petrec atât de multe nedreptăți în lume sau le putem explica niște concepte dificile precum „gelozia” sau „generozitatea” (mmm, cine n-a văzut copii la 2-3 ani care nu împart jucăriile pentru nimic în lume?). În orice caz, poveștile fac astfel de încercări sau concepte să fie mai ușor de înțeles de către mințile mici, în plină dezvoltare.

4. Aspectul interactiv este la fel de important

Am ezitat un pic dacă să pun sau nu pe listă și calitatea asta, doar pentru că nu este musai să existe. S-au creat povești extraordinare care sunt pur și simplu.. povești, nimic pretențios. Însă, am observat că acele cărți care combină armonios cuvintele, imaginile și muzica, de pildă, sunt absolut fa-bu-loa-se! Ca să nu mai spun că îi țin pe copii în priză!

Când Ilinca avea 3 ani, am descoperit „Ursul și Pianul” de David Lichfield, o carte ale cărei pagini are butoane care scoate sunete reale de pian. Este fantastică!

Parte din biblioteca Ilincai

Mi-a cerut să i-o citesc noapte de noapte luni întregi, înainte de somn! Și acum la un an de atunci, o surprind apăsând întâmplător pe butoanele dintre pagini. A fost un mod perfect de a îi introduce pianul ca instrument muzical și este extrem de mândră de fiecare dată când îl aude undeva pe unde mergem și îl identifică singurică.

Așa că aș spune totuși că o carte interactivă este o combinație sclipitoare între poveste, imagini și „ceva mai mult” – ca vârful de cuțit de sare care face ciorba perfectă. Cărțile cu ferestre sau cele pop up, sunt alt exemplu grozav. Am folosit zeci de astfel de cărți când era bebeluș. Ideea este să nu fie „plictisitoare”, mai ales când sunt micuți.

Acestea sunt răspunsurile mele la întrebarea „ce cărți pentru copii sunt valoroase?” și m-am folosit de ele ca să adun o colecție frumoasă-foc de cărți pentru copila mea. Și eu îmi găsesc inspirația în astfel de cărți, deci este câștig dublu. Cine a spus că adulții nu pot citi cărți pentru copii?

Oh, chiar, citesc multe dintre ele live, pe pagina noastă de Facebook, în fiecare sâmbătă la prânz. Ne vedem acolo?

Tu de ce criterii ții cont atunci când alegi cărți pentru copilul tău?

Până data viitoare,

Nu uita să crezi în povești!

Cristina Guraliuc Casuta Povestilor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

[]