Cel mai prețios cadou pe care i-l poți oferi copilului tău

familie impreuna

Pentru cei mai mulți dintre părinți, timpul are o valoare diferită decât cea dinainte să fie responsabili pentru creșterea unui viitor adult (sau mai mulți). Ne dorim ca micuții noștri să aibă parte de cea mai bună educație, de activități extrașcolare care să îi facă excepționali, sociabili, generoși. Ne dorim să îi facem fericiți. Muncim pentru ei, le cumpărăm tot felul de cadouri pentru copii: jucării, cărți, jocuri video, le plătim tabere, ne asigurăm că facem totul pentru bunăstarea lor.

Și totuși, părinții a 38% dintre copii nu se joacă decât arareori cu ei. Și 49% dintre copii petrec în fiecare zi nu mai mult de o oră cu părinții lor. O ORĂ!

Sigur, acestea sunt statistici, realitatea, mai ales din ultimul an, arată diferit pentru fiecare dintre noi. Poate, dimpotrivă, sunt părinți care simt că stau non stop cu cei mici sau poate la fel de mulți își fac mustrări de conștiință că muncesc prea mult și că weekendul nu le ajunge ca să petreacă timp în familie.

Eu am crescut-o pe Ilinca aproape singură timp de aproape 5 ani. Soțul meu a lucrat mult dintotdeauna, apoi ne-am mutat în Marea Britanie, și aici am fost și mai singuri. Așa că totul a căzut pe umerii mei de mamă. Eu nu mă pot plânge că nu am petrecut timp cu Ilinca, însă știu că soțul meu regretă că nu și-a luat mai des zile libere, că nu s-a jucat suficient cu ea, când era micuță.

Obișnuim să căutăm cele mai originale cadouri pentru copii, ceea ce nu este rău. Dar, poate că mai important decât orice cadou, este să le oferim timpul nostru.

Să le arătăm că suntem aici pentru ei. Că sunt mai importanți decât orice ședință urgentă, decât orice ultim mail care trebuie trimis. Să el arătăm că ei sunt pe primul loc. Că sunt în siguranță cu noi, că pot avea încredere și nimic din ce ne-ar cere sau ne-ar spune, n-o să scadă iubirea pe care le-o purtăm.

Mă documentasem pentru articolul acesta și am găsit o mărturie a unei mame care spunea că regretă că nu i-a citit primului născut de când era în burtică, „nici măcar în primele luni de viață – aveam impresia că îi citesc în zadar, pentru că oricum nu înțelege nimic”, spunea ea. Este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții nu le citesc copiilor.

Să le citim copiilor de când sunt mici-mici, ca să ne apropiem de ei și să le oferim cadoul cel mai de preț: timpul nostru

Și e așa o mare pierdere, pentru că lectura este una dintre cele mai simple și sincere modalități prin care le putem dărui copiilor din timpul nostru. O bucățică din noi – una pe care o merită cu desăvârșire.

Când vine vorba de cadouri pentru copii, în topul preferințelor mele au fost dintotdeauna cărțile – pentru că am știut, încă dinainte să scriu prima poveste pentru copii, că micuțul nu primește doar o carte, ci primește timp cu părinții săi!

Primește cel mai prețios cadou pe care i-l putem face: timpul nostru.

Este și motivul pentru care am ajuns să scriu cărți personalizate. Nu doar că micuții sunt eroii propriilor povești, dar ajung să petreacă timp de calitate cuibăriți în brațele părinților, în siguranță, povestind câte-n lună și-n stele despre propriile aventuri.

.

Am simțit pe propria piele cât de frumos apropie lectura. Și privirea aceea plină de nerăbdare a copilului, întrebările sale curioase care întrerup șirul poveștii, propria lui versiune a finalului – oh, Doamne, toate acestea sunt de neprețuit!

Așa că data viitoare când mai cauți cadouri pentru copii, gândește-te dacă nu e chiar sub nasul tău, cel mai valoros, cel mai simplu de dăruit – timpul tău. Inventați o poveste, citiți o carte sau presărați magie în joc (am scris în articolul acesta mai multe despre cum puteți face asta).

Promit că veți construi amintiri pentru toată viața și le puteți lua cu voi oriunde. Nu se strică niciodată!

P.S.: în librăria noastră online găsiți tot felul de cărți personalizate, dar și cartonașe de inventat povești, create cu un singur scop în minte -> să țină familiile aproape!


Nu uita să crezi în povești!

Cristina Guraliuc Casuta Povestilor

P.S.: haide și în comunitatea mamelor care citesc cărți pentru oameni mari și mici, unde învățăm să ne îmbunătățim relația cu puii noștri cu ajutorul poveștilor <3

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

[]