Trei trucuri super simple să presari magie în relația cu micuții tăi!

Ca părinți, ne întrebăm adesea dacă facem lucrurile potrivite pentru copiii noștri. Dacă îi educăm cum trebuie, dacă sunt îmbrăcați în ton cu vremea, dacă au suficiente jucării, dacă, dacă, dacă.

Mulți dintre noi lucrăm mult, în speranța că le vom putea oferi celor mici lucruri și experiențe pe care poate noi nu le-am trăit de copii. Le oferim copiilor tot ce avem mai bun și, atunci când nu mai facem față, apelăm la rutine, pentru că știm cât de important este ca un copil să aibă un program predictibil. Știm că schimbările adesea sunt întâmpinate cu refuzuri și este ultimul lucru pe care ni-l dorim.

Sigur, rutina este importantă pentru liniștea copilului și, implicit, a noastră.

Mă bucur când văd părinți care introduc în orarul săptămânal „timp cu familia” – poate însemna o jumătate de zi la o fermă sau câteva ore pe săptămână la fotbal sau balet. Însă, cu timpul, când totul este programat, rutina se transformă în monotonie.

Eu cred cu putere că timpul petrecut cu cei mici trebuie să fie „de calitate”. Știu că sunt multe voci care militează împotriva noțiunii de „timp de calitate” pentru că, spun ei, orice minut petrecut cu copiii este, de la sine înțeles, calitativ. Însă, am simțit pe propria piele diferența.

Și, sincer, când ne petrecem timpul jumătate prezenți, jumătate cu mintea la rapoartele pe care le avem de făcut sau pe chat cu prietenii – putem numi experiența aceasta oricum, dar nu „de calitate”.

De aceea mie îmi place să adaug un pic de surpriză în activitățile noastre. Nu reușesc în fiecare săptămână, poate chiar nici în fiecare lună. Dar cât pot de des, presar puțină magie în rutina noastră zilnică. Și, wow, cât de mult se schimbă atmosfera în casă!

Iată ideile mele

1. Ne costumăm în diferite personaje

Jocurile de rol sunt foarte distractive pentru cei mici!

Nu trebuie să fie Halloween ca să ne îmbrăcăm haios și să ne prostim prin casă. Ilinca are un costum de căluț-de-mare pe care îl iubește, eu am un halat de doctor de-al ei care stă pe mine ca un maieu de fetițe pe Hulk – dar suntem nostime amândouă. Eu o alerg prin casă cu cleștele de scos dinții din trusa ei de jucărie, ea aleargă ca… ei bine, ca o rață. E o scenă de toată bucuria! Dacă ne prinde Ionuț, soțul meu, când intră pe casă de la serviciu, îi dăm și lui o pălărie de pompier și am rezolvat porția de râs.

Așa că, ia caută prin dulap, ce costumație poți improviza chiar azi? Poate puteți face o scenetă cu prințese sau pirați (o șosetă neagră pe ochi face diferența!) sau o petrecere în pijamale și ceai imaginar?

2. Borcan cu bilețele de recunoștință

„Gratitude jar” sau „borcanul cu bilețele de recunoștință” este o idee fantastică nu doar de a presăra magie în rutina zilnică, ci și de a sădi un sentiment de mulțumire și modestie în inimile copiilor.

Cum funcționează?

Alege un borcan simplu, cu capac filet. În fiecare zi găsește împreună cu copiii cel puțin un motiv pentru care sunteți recunoscători. Poate fi cât de simplu, cum ar fi „sunt recunoscătoare că am avut o zi cu soare” sau „sunt recunoscătoare că mi-am găsit ursulețul de pluș ascuns în dulap”. Orice, oricât de nesemnificativ ar părea.

Vei vedea o îmbunătățire majoră în starea de spirit a tuturor celor din casă, în special în zilele acelea grele, când totul pare să fi mers pe dos.

3. Vânătoare de „comori” (a se citi „gustări”)

O vânătoare de comori cu indicii presărate prin casă este o idee fantastică!

Poate nu este exagerat să spun că orice părinte cu un copil mai mare de, să zicem 2 ani, s-a confruntat cu pofta de gustări. Când copiii cer ceva de ronțăit, fără un motiv anume. Ca să ai dublu avantaj – pe de o parte îți înveți copiii să își dea silința pentru gustare, pe de altă parte, să vă și distrați – îți propun o vânătoare de „gustări”.

Ascunde bine-bine gustărica (poate fi un dulce, un fruct sau ceva ce le face nespusă plăcere celor mici, dar mănâncă de obicei cu porția – în cazul nostru, chipsurile) și pune indicii prin toată casa.

Pregătește foi colorate, săgeți decupate, mesaje scrise dacă știu să citească, sfoară – orice îți trece prin minte. Îți promit o vânătoare pe cinste!
La final, roagă-i pe cei mici să te ajute la curățenie, „indiciile” acelea nu se vor strânge singure. Doar dacă nu cumva ai prieteni unicorni magici.

4. Scrisoare de la Moș Crăciun

Ah, ce îmi place asta! Am început să lucrez la scrisorele de la Moș Crăciun acum doi ani și clienții pentru care le-am lucrat au fost impresionați! Cei mici au fost fascinați de-a dreptul – imaginează-ți doar, o scrisoare chiar de la Moșul! Ce poate fi mai magic de atât?

Copiii încă mai cred în Moș Crăciun, și ce bucurie mai mare decât să primească o scrisoare chiar de la el?

Dacă ești în pană de idei, poți comanda scrisoarea personalizată de la Moș Crăciun din magazinul nostru, dar poți să o scrii chiar tu dacă ai o foaie de hârtie, un pix și puțină imaginație. Noi adăugăm și o ștampilă originală, semnătura Moșului, pentru un strop în plus de magie, și o rețetă de turtă dulce (preferata lui!) oferită de prietenii noștri de la MyBabyFood și o trimitem tocmai din Anglia – nu e chiar Laponia, dar vremea e asemănătoare, haha!

Nu e chiar așa greu să introduci elemente-surpriză în activitățile pe care le faci cu micuții tăi, nu-i așa? Îți promit că toată lumea va fi bucuroasă, nu are cum să fie altfel.

Tu ce trucuri ai în mânecă pentru zilele pe care vrei să le faci un pic „altfel”?

Până data viitoare,

Nu uita să crezi în povești!

Cristina Guraliuc Casuta Povestilor

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

[]